采访:科学与社会

一个梦想实现了 Erik van Sebille toen hij eind 2021 hoogleraar Oceanografie en Public Engagement werd: niet alleen kan hij nu onderzoeken hoe wetenschapscommunicatie werkt, 他最终也被允许参加 Meet the教授. Hoe belangrijk is het om een hoogleraar Public Engagement te hebben en waar gaat hij zich dit jaar op richten? 亚虎体育请埃里克脱下(新的)长袍.

首先,见见教授. 你怎么有礼貌?

“Ik was ontzettend blij dat ik letterlijk en figuurlijk een podium kreeg tijdens de opening. 这实际上是一个小型的公开演讲. Collega’s die het niet wisten, weten nu: er is een 教授essor Public Engagement. Voor groep 6 van een basisschool uit Kanaleneiland nam ik plastic mee dat jaren in de oceaan had gedreven. 他们发现这很有趣,他们甚至开始闻到它. 因此,他们已经开始了自己的探索学习!”

Tijdens Meet the教授 fietsen hoogleraren van de 亚虎体育 naar basisscholen om kennis te maken met de leerlingen en al hun vragen te beantwoorden. Vooraf ontvangen de klassen hints om zich goed voor te bereiden. |:安娜·库伊的图片

Hoe combineer je beide rollen, die van hoogleraar Oceanografie én hoogleraar Public Engagement?

“Ik ben vier dagen per week bezig met oceanografie en één dag per week de nieuwe groepsleider van Public Engagement and Science Education. 关键是要平衡这两者, dus te zorgen dat wat ik doe bij het departement Natuurkunde ook werkt voor public engagement en andersom. Mijn opdracht is om het onderzoek rondom public engagement neer te zetten.”

Zijn er dingen die je nu wél kan doen nu je de aanstelling van 教授essor Public Engagement hebt?

“Ik ben nu vijf maanden bezig en heb mezelf tot mijn oratie (16 mei 2023) gegeven om duidelijk te krijgen wat de onderzoeksopdracht is. Ik wil kijken naar de rol van wetenschappers in het publieke klimaatdebat. 他们应该扮演什么角色? 科学家的附加价值是什么? 亚虎体育如何保持社会的信心?

Daarbij vind ik het heel leuk om een nieuwe groep op te zetten. 一个博士生和一个博士后, Aike火花和Frances葡萄酒, doen onderzoek naar meten van impact en naar de effectiviteit van public engagement, 例如,通过分析新闻稿. Ze kijken naar narratieven: wat is de framing die wetenschappers gebruiken als ze een persbericht schrijven over klimaatverandering in de oceaan versus de plastic soep? 他们学会了彼此? Door mijn benoeming kan ik hier nu over nadenken: hoe werkt wetenschap?”


Je hebt ook een medewerker van de facultaire afdeling Communicatie bij je onderzoeksgroep gehaald. 它的附加价值是什么?

“Nieske Vergunst heeft zoveel ervaring, ze kan heel snel schakelen en heeft een enorm netwerk. We willen gaan experimenteren: hoeveel moeite kost het om een bepaalde boodschap bij een bepaalde doelgroep te laten landen? 我主要是在寻找什么时候是有效的. 什么时候你会产生最大的影响? Sommigen vinden dat het doel van public engagement over duurzaamheid gedragsverandering moet zijn maar ik ben al blij met meer 财务知识的科学科学智慧.

Wetenschapscommunicatie gaat niet over het overbrengen van feiten, 亚虎体育在科维德危机中看到了这一点, 而是关于认识科学是如何运作的. 你如何确保这种科学智慧继续下去? 这就是尼斯克要做的. Ik geloof er heel erg in dat de grenzen tussen ondersteunend personeel en wetenschappelijk personeel minder hard moeten worden. 相反,亚虎体育可以互相学习. 一年后,亚虎体育将采用这种合作模式. Een goed voorbeeld zal de andere faculteiten hopelijk enthousiasmeren.”

Wetenschapscommunicatie gaat niet over het overbrengen van feiten, 而是关于认识科学是如何运作的.

Met een groep fellows – collega’s die bezig zijn met public engagement als onderdeel van open wetenschap – heb je een paper geschreven. 你有什么消息?

“Een belangrijke boodschap is dat we niet verder komen met public engagement als die taken niet worden erkend en gewaardeerd als onderdeel van ons academische werk. 如果爱的工作仍然是旧的纸, kan het niet ge教授essionaliseerd worden en weet je niet hoe effectief het is. 科学是为社会服务的. 亚虎体育必须尽可能有效地做到这一点. Ook de graduate schools kunnen hier een rol in spelen volgens mij. 所有的博士生都有教学任务. 为什么公众参与不应该是其中的一部分? 所以亚虎体育努力成为志愿者 KlimaatHelpdesk, veelal promovendi, daar net zo voor te waarderen als voor hun onderwijstaken.”
 

Je bent een groot voorstander van jonge onderzoekers trainen om hun verhaal naar buiten te brengen. 这是从哪里来的?

“Zelf kreeg ik mijn allereerste mediatraining in Australië, als klimaatwetenschapper. Daar hebben ze toen heel bewust twintig jonge onderzoekers heel veel mediatraining gegeven om een diverse groep mensen hetzelfde verhaal te laten vertellen, 用同样的方式,用同样的术语. 因此,故事变得更强大,因此更有效. In Utrecht doen we dat ook, bijvoorbeeld met een programma als 科学》. Ik zit vaak in de jury van de voorrondes en dat is eigenlijk nog leuker dan de finale; je kunt ze aanmoedigen en ziet ze groeien. Deze zomer doen we een soortgelijk programma in de Botanische Tuinen, waarbij we jonge onderzoekers letterlijk op een zeepkist zetten.

Bij 科学》 zijn de voorrondes nog leuker dan de finale, je ziet de deelnemers groeien.

Het is denk ik goed om te zeggen dat we in 荷兰 echt wel voorlopers zijn. Niet alleen in Utrecht maar ook bij andere universiteiten denken mensen hier op een academisch niveau over na: wat is nou de rol van de wetenschap in de samenleving? 你怎样才能使它有效、有效和公平呢? 在开放科学和承认 & 亚虎体育也走在欣赏的前面. 亚虎体育可以为此感到自豪."

在图像

Dit artikel staat ook in de tweede editie van het magazine 在图像, 充满了鼓舞人心的专栏, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers. 

看看这本杂志

Erik的提示


每行:

预印公众参与文件 来自公众参与研究员

全空气:

灵感会议PCNI在YouTube上8:08至13:15